Tämä blogi päättyy. Hei sitten ja viimeinen kuva = minä 21.8.2007 Krederican majalla 2,5 kilometrissä aamutuimaan (Andrejn ottama kuva).

862494.jpg

Slovenia on patikointikohteena monella tapaa Suomen vastakohta. Tässä tietopaketti maiden eroista ja mitä kannattaa huomioida.

Suomessa (esim. Saariselkä) maasto pääosin tasaista -- Sloveniassa (Juliaaniset Alpit) mennään ylös-alas.

Suomessa teltta (+makuupussi) on tärkeä ottaa mukaan joskin ilmaisista autiotuvista voi löytää puulaverin -- Sloveniassa Juliaanisilla Alpeilla teltan pystytys on kielletty eikä sitä tarvitse (eikä makuupussia), koska tiheä verkosto vuoristohostelleja tarjoaa patjan ja lämpimän peiton 15-20 eurolla per yö (majojen välimatka pisimmillään 5-6 tuntia).

Suomessa juomakelpoista vettä löytää maastosta tasaisin väliajoin -- Sloveniassa vesi pitää kantaa mukana ja lisää pullovettä saa ostaa vuoristomajoista.

Suomessa keittimet ja kattilat kuuluvat retkivarustukseen -- Sloveniassa jätä ne suosiolla pois ja syö vuoristomajoissa (3-5 euroa ateria), sieltä saa myös hyvää teetä.

Suomessa viikon retkellä kannetaan viikon (kuiva)muonat -- Sloveniassa riittää, kun kantaa leipää ja juustoa, joita voi haukata majojen välillä.

Suomessa täytyy osata lukea karttaa ja suunnistaa -- Sloveniassa vuoristopolut on selkeästi merkitty punaisella maalilla kiviin/kallioon 5-10 metrin välein ja risteyskohdissa on kyltit.

Suomessa ei maastoon kuole ellei töppäile todella pahasti -- Sloveniassa vuosittain kuolee ihmisiä rajuilmoilla salamaniskuihin ja vuorilta putoillessaan.

Suomessa ota tarpeeksi lämmintä vaatetta mukaan -- Sloveniassa myös.

Jos Suomessa rinkka painaa viikon alussa 25 kg ja lopussa 20 kg, niin Sloveniassa koko matkan ajan 10-12 kg. Hyvää matkaa!

849430.jpg

Ai niin, vielä kuva blogin nimikkojoesta Socasta, jonka vesi on turkoosia kuin Uudessa Seelannissa.

Briefly in English. Finland vs. Slovenia. The photos are from Krederica mountain hut and Soca river. Otherwise the text describes differences between Finland and Slovenia, if you want to go trekking. Ask me translation in English, if necessary.